startuj z nami dodaj do ulubionych napisz do nas

Kwartalniki

Polimery do pakowania żywności i napojów

24-01-2011

POLIMERY DLA ŻYWNOŚCI I NAPOJÓW 11500

Regulowane bariery

Projekt Mod-Imp-Pack (modulowane i poprawione pakowanie ) koordynowany przez ITP (Industrial

Termoplastica Pavese), Włochy – został stworzony w celu zaspokojenia rosnącego zapotrzebowania na elastyczne opakowania z tworzyw sztucznych dla przemysłu żywności, z regulowanymi parametrami związanymi z przepuszczalnością, przenikaniem światła, w szczególności w sektorze pakowania owoców i warzyw czwartego poziomu (tzn. świeżo pokrojonych, minimalnie przetwarzanych produktów).

W marketach dostępnych jest zawsze szeroka paleta świeżo pokrojonych produktów (sałatek i innych warzyw gotowych do użytku), które są bardzo cenione przez użytkowników. Kilka gatunków produktów gotowych do użycia wymaga określonego zabezpieczenia: np. krojone warzywa wymagają stosowania folii o różnym stopniu ochrony barierowej dla gazu, w zależności od rodzaju warzywa. Począwszy od tych przesłanek oraz bazując na analizie rynkowej oceniono propozycję dotyczącą projektu w trzech fazach. W pierwszej fazie zbadano wiele materiałów o regulowanych właściwościach barierowych dla gazów: synteza nowych kopolimerów winylowych z kontrolowaną strukturą, kopolimery na bazie etylenu z komonomerami oraz homo- i kopolimerami butadienu, preparat polimerowy powstały poprzez zmieszanie wielu polimerów z dodatkami lub bez oraz optymalizacja procesów kompaundowania i produkcji folii.

W fazie 2 skupiono się na produkcji folii o właściwościach antyzadymiających. Podjęto następujące działania: wybór dodatków o właściwościach antyzadymiających, optymalizacja procesu dla dodatków oraz produkcja folii i pomiar energii powierzchniowych folii w celu dokonania oceny właściwości antyzadymiających. Wreszcie w fazie 3 sprawdzono materiały z z zabezpieczeniem przed promieniowaniem świetlnym (widoczne promienie UV): wybór dodatków z właściwościami zabezpieczającymi przed promieniowaniem, optymalizacja procesów włączania dodatków oraz produkcja folii i pomiar widma transmisji uzyskanych materiałów.

 

* * *

 

Jeżeli chodzi o uzyskane wyniki, w fazie 1 w laboratorium wykonano kopolimery propylenu i 4-metylu-1-pentenu o różnej zawartości pentenu (od 5% do 20%), a przepuszczalność gazu okazała się większa, niż w przypadku homopolimerów polipropylenowych. Bazując na tych wynikach, uzyskano mieszanki polipropylenu z kopolimerem TPX. Uzyskane folie potwierdziły wyniki polimerów eksperymentalnych wytworzonych w laboratorium. W zależności od zawartości procentowej TPX zanotowano zwiększenie przepuszczalności gazu z 20% do 50%. Oprócz tego eksperymentu wyprodukowano folie z kompozytami polipropylenu oraz polimerami styrenu.

W tym przypadku uzyskano zwiększenie przepuszczalności gazu z 300 do 400%. Najlepsze warunki dla produkcji przemysłowej obu typów folii eksperymentalnej należy zoptymalizować z uwzględnieniem konieczność zachowania właściwości poślizgowych oraz uszczelnienia termicznego wymaganego przez różne typy pakowanych produktów. W fazie 2 przetestowano kilka dodatków antyzadymiających. Wszystkie bazują na esterach glikolu: zarówno najlepsze typy, jak i najlepsze wartości procentowe w celu jak najlepszego uzyskania efektu antyzadymiającego.  Jeżeli chodzi o fazę 3, w celu poprawy najlepszych właściwości promieniowania UV oraz promieniowania świetlnego oraz różnych technologii sprzętu oświetleniowego przeprowadzono studia mające na celu zidentyfikowanie najważniejszych właściwości różnych źródeł światła. Na bazie tych studiów przeprowadzono próby z mieszankami UV.

Wydajność tych mieszanek oceniono na bazie trzech różnych typów polimerów: LDPE, LLDPE i EVA. Ponadto przeprowadzono badania nad ewentualną możliwością zastosowania nanokompozytów w celu ochrony przed promieniowaniem. Ich wyniki powinny zostać dokładniej zbadane.

 

www.itp.it

 

 

Przyleganie do żywności

Nowa folia stretch z LLDPE opracowana przez firmę Manuli Stretch do pakowania żywności nie zawiera wcale plastyfikatorów, co pozwala na uzyskanie maksymalnego bezpieczeństwa i integralności żywności, gwarantując w ten sposób zdrowie konsumentów nawet w przypadku kontaktu z tłuszczami. Oprócz tego, zawartość metali ciężkich w folii jest sto razy mniejsza, niż limit (100 mg/kg) określony przez normy międzynarodowe. Folia nie tylko nie zawiera niebezpiecznych substancji, lecz również można ją poddać 100% recyklingowi. Małą grubość folii również przyczynia się do zmniejszenia zużycia surowców u źródła, dzięki czemu pod koniec życia wyrzucane są mniejsze ilości materiału.  Pakowanie żywności może odbywać się zarówno w sposób automatyczny, jak i manualny: w obu tych przypadkach folia jest w łatwy sposób nakładana, zapewniając znakomite właściwości mechaniczne, przy równie dobrych właściwościach rozciągających. Automatyczna wersja charakteryzuje się elastycznością użytkowania w przypadku każdego typu maszyny owijającej. Dobre właściwości przylegania podczas owijania powodują, że żywność zostaje perfekcyjnie zamknięta i bezpiecznie zapakowana. Wartościowość produktu technicznego ma ogromne znaczenie nawet z estetycznego punktu widzenia: dzięki zastosowaniu specjalnych dodatków, absolutnie nietoksycznych, żywność charakteryzuje się efektywnym zachowaniem antykondensacyjnym i znakomitymi właściwościami optycznymi, dzięki którym wydaje się być przezroczysta i lśniąca.

 

www.manulistretch.com

 

Korki i nakrętki bez zawartości oleju

Nowa seria elastomerów termoplastycznych OF została zaprojektowana przez firmę Elastocon TPE Technologies do produkcji korków syntetycznych do wina i wkładek do nakrętek dla napojów butelkowanych. Niski współczynnik tarcia umożliwia wyjmowanie korka z butelki w łatwiejszy sposób, niż w przypadku korka naturalnego. Nowe TPE posiadają bardzo dużą wytrzymałość, charakteryzują się znakomitą sprężystością powrotną, są bezzapachowe, a gotowe produkty można zadrukować i zabarwić. Nie tylko nie zawierają one ftalanów i lateksu, ale również olejów / plastyfikatorów.  Nowe preparaty elastomerowe są dostępne w zakresie twardości od 60 do 80 Shore A, w małych lub dużych ilościach. Elastomery mają naturalnie nieprzezroczysty wygląd, lecz te TPE mogą zostać zabarwione na dowolny kolor lub też mogą zostać dostarczone jako przezroczyste w celu ich zabarwienia bezpośrednio przed formowaniem wtryskowym lub wytłaczaniem. Zastosowanie kolorowych, syntetycznych korków daje sprzedawcom unikalną możliwość uzyskania przewagi nad konkurencją.

 

www.elastocontpe.com

 

Dla wygody

Opracowanie ultraprzezroczystego polipropylenu przez firmę RPC Bebo Holandoa pokazało, jak wiele pozytywnych cech może przynieść producentom wyrobów pod kątem estetyki opakowania, wygody i zrównoważonego rozwoju. Nowy materiał został opracowany w celu zapewnienia większej przezroczystości i naturalnego połysku opakowaniom chłodzonej żywności oraz gotowych posiłków do podgrzania w kuchence mikrofalowej. Intencją jest połączenie istniejących właściwości polipropylenu z nowym poziomem prezentacji, tak aby marki mogły zostać wyróżnione na zatłoczonych półkach sklepowych. Prototypowe opakowania kształtowane termicznie z zastosowaniem przezroczystej folii PP spotkały się z ogromnym zainteresowaniem. Ta ostatnia innowacja pozwoliła na pomnożenie zalet polipropylenu jako dogodnego opakowania polimerowego.  Polipropylen jest wytrzymały, wodoszczelny, nadaje się do zastosowań w kuchenkach mikrofalowych i jest niezwykle elastyczny pod względem projektu. Oprócz tego badania sugerują, że spośród wielu dostępnych polimerów, PP posiada korzystny profil środowiskowy. Ponadto, że możliwy jest jego 100% recykling, to względnie niewielka gęstość materiału wymagana do stworzenia wytrzymałego opakowania oznacza, że zużywana jest mniejsza ilość energii, oraz że waga opakowania jest niższa – jest to istotna zaleta, jeżeli bierzemy pod uwagę obciążenie dwutlenkiem węgla podczas produkcji i w łańcuchu dostaw. Jednym z klientów, którego skusiły te zalety, jest firma Chicquita, która wybrała puchary z PP dla serii swoich mieszanek ze świeżych owoców. Firma stosuje ten sam puchar w kolejnym wspólnym projekcie z McDonald’s w Holandii, dostarczając zdrowe desery w dziecięcych zestawach Happy Meal lub do zdrowych zakąsek dla innych konsumentów.

 

www.rpc-bebo.nl

 

Sztywna szyjka do gorącego napełniania

Firma Amcor Rigid Plastics wypuściła butelkę o pojemności 12 oz z szyjką pierścieniową jako substytut opcji szklanej dla wysokiej jakości żywności i napojów. Pojemnik do gorącego napełniania oferuje alternatywę, która zapewnia znakomite właściwości i korzystną cenę, w połączeniu z możliwością bezpiecznego przenoszenia (bez możliwości rozbicia), niewielką wagę oraz zmniejszone koszty transportu. Nowa butelka została wykonana w technologii Power Flex, z zastosowaniem opatentowanego projektu bezpanelowego, który wynosi opcje gorącego napełniania na wyższy poziom. Projekt konstrukcyjny pozwolił na wyeliminowanie paneli i obejmuje duży, kompletny panel etykiety. Do produkcji butelki wykorzystywane są techniki projektowania i produkcji wykorzystujące próżnię poprzez opatentowaną bazę projektową.

Podczas ochładzania się cieczy unikalna membrana w podstawie odkształca się. Posiada ona właściwości geometryczne umożliwiające odkształcanie w górę w miarę wytwarzania się próżni. Inaczej, niż w przypadku konwencjonalnych rozwiązań alternatywnych gorącego napełniania PET, butelki PowerFlex są łatwiejsze w etykietowaniu, ponieważ nie posiadają one paneli próżniowych ścianek bocznych. Pakowacze nie muszą się więc obawiać nieprawidłowego etykietowania ani efektu marszczenia, który występuje w przypadku etykietowania na panelach. Pojemnik z szyjką pierścieniową jest dostępny w dwóch wersjach: jedna posiada trzy poziome żebra do zastosowań związanych z gorącym napełnianiem, natomiast druga ma gładkie ścianki przystosowane do produktów o temperaturze otoczenia. Przy wadze 29 g, butelka posiada również szereg zalet związanych ze zrównoważonym rozwojem, łącznie z możliwością recyklingu, niższymi kosztami transportu oraz znacznie niższym obciążeniem dwutlenkiem węgla. 

 

www.amcor.com

 

Krystaliczne pojemniki

Kontynuując długotrwałe stosunki z firmą Seafish UK, Faerch Plast dostarcza firmie prostokątne, czarne tace CPET przeznaczone do linii gotowych, zamrożonych posiłków – trzech pieczonych ryb – dla sieci Lidl. Lekkie, a jednocześnie wytrzymałe tace z CPET są idealne dla pakowania nowej linii produktów ze względu na dużą stabilność temperaturową (od -40 do 220°C) oraz ze względu na możliwość wyjęcia bezpośrednio z zamrażalnika i podgrzania albo w konwencjonalnym piecu, albo w kuchence mikrofalowej. Formowane termicznie opakowania są dostarczane firmie Seafish do napełniania i zamykania za pomocą folii przykrywającej. Smukłe, czarne tacki stanowią uzupełnienie skomplikowanego projektu zewnętrznego opakowania produktu.

Inny projekt został opracowany wspólnie z firmą Huuskes. Holenderska firma poprosiła specjalnie o tacki CPET, ponieważ materiał ten charakteryzuje się wysokiej jakości wyglądem, posiada bardzo stabilny kształt i nadaje się do podgrzewania. Jest to dobry wybór, ponieważ materiał ten może być zarówno podgrzewany w kuchence mikrofalowej, jak i w piecu konwencjonalnym. Często nowoczesne rozwiązania opakowań są dostępne w szerokiej gamie kolorystycznej. W tym przypadku firma Huuskes wybrała kolor biały, ponieważ przypomina on konsumentom kolor ceramiki, którą posiadają w domu. Tacki są okrągłe, dzięki czemu osobom starszym i niepełnosprawnym łatwiej jest je przenosić.

 

www.faerchplast.com

 

« lista kwartalników

Współpraca:

 

Pomagają Nam:

                        

 

realizacja: tworzywa.pl powered by: edito CMS