Regulowane
bariery
Projekt Mod-Imp-Pack (modulowane i poprawione pakowanie
) koordynowany przez ITP (Industrial
Termoplastica Pavese), Włochy – został stworzony w celu
zaspokojenia rosnącego zapotrzebowania na elastyczne opakowania z tworzyw
sztucznych dla przemysłu żywności, z regulowanymi parametrami związanymi z
przepuszczalnością, przenikaniem światła, w szczególności w sektorze pakowania
owoców i warzyw czwartego poziomu (tzn. świeżo pokrojonych, minimalnie
przetwarzanych produktów).
W marketach
dostępnych jest zawsze szeroka paleta świeżo pokrojonych produktów (sałatek i
innych warzyw gotowych do użytku), które są bardzo cenione przez użytkowników.
Kilka gatunków produktów gotowych do użycia wymaga określonego zabezpieczenia: np. krojone warzywa wymagają stosowania folii o różnym
stopniu ochrony barierowej dla gazu, w zależności od rodzaju warzywa. Począwszy
od tych przesłanek oraz bazując na analizie rynkowej oceniono propozycję
dotyczącą projektu w trzech fazach. W pierwszej fazie zbadano wiele materiałów
o regulowanych właściwościach barierowych dla gazów: synteza nowych kopolimerów
winylowych z kontrolowaną strukturą, kopolimery na bazie etylenu z komonomerami oraz homo- i
kopolimerami butadienu, preparat polimerowy powstały poprzez zmieszanie wielu
polimerów z dodatkami lub bez oraz optymalizacja procesów kompaundowania
i produkcji folii.
W fazie 2
skupiono się na produkcji folii o właściwościach antyzadymiających.
Podjęto następujące działania: wybór dodatków o właściwościach antyzadymiających, optymalizacja procesu dla dodatków oraz
produkcja folii i pomiar energii powierzchniowych folii w celu dokonania oceny
właściwości antyzadymiających. Wreszcie w fazie 3
sprawdzono materiały z z zabezpieczeniem przed
promieniowaniem świetlnym (widoczne promienie UV): wybór dodatków z
właściwościami zabezpieczającymi przed promieniowaniem, optymalizacja procesów
włączania dodatków oraz produkcja folii i pomiar widma transmisji uzyskanych
materiałów.
* * *
Jeżeli
chodzi o uzyskane wyniki, w fazie 1 w laboratorium wykonano kopolimery
propylenu i 4-metylu-1-pentenu o różnej zawartości pentenu
(od 5% do 20%), a przepuszczalność gazu okazała się większa, niż w przypadku homopolimerów polipropylenowych. Bazując na tych wynikach,
uzyskano mieszanki polipropylenu z kopolimerem TPX. Uzyskane folie potwierdziły
wyniki polimerów eksperymentalnych wytworzonych w laboratorium. W zależności od
zawartości procentowej TPX zanotowano zwiększenie przepuszczalności gazu z 20%
do 50%. Oprócz tego eksperymentu wyprodukowano folie z kompozytami
polipropylenu oraz polimerami styrenu.
W tym
przypadku uzyskano zwiększenie przepuszczalności gazu z 300 do 400%. Najlepsze
warunki dla produkcji przemysłowej obu typów folii eksperymentalnej należy
zoptymalizować z uwzględnieniem konieczność zachowania właściwości poślizgowych
oraz uszczelnienia termicznego wymaganego przez różne typy pakowanych
produktów. W fazie 2 przetestowano kilka dodatków antyzadymiających.
Wszystkie bazują na esterach glikolu: zarówno
najlepsze typy, jak i najlepsze wartości procentowe w celu jak najlepszego
uzyskania efektu antyzadymiającego. Jeżeli
chodzi o fazę 3, w celu poprawy najlepszych właściwości promieniowania UV oraz
promieniowania świetlnego oraz różnych technologii sprzętu oświetleniowego
przeprowadzono studia mające na celu zidentyfikowanie najważniejszych
właściwości różnych źródeł światła. Na bazie tych studiów przeprowadzono próby
z mieszankami UV.
Wydajność
tych mieszanek oceniono na bazie trzech różnych typów polimerów: LDPE, LLDPE i
EVA. Ponadto przeprowadzono badania nad ewentualną możliwością zastosowania nanokompozytów w celu ochrony przed promieniowaniem. Ich
wyniki powinny zostać dokładniej zbadane.
www.itp.it
Przyleganie
do żywności
Nowa folia stretch z LLDPE opracowana przez firmę Manuli
Stretch do pakowania żywności nie zawiera wcale
plastyfikatorów, co pozwala na uzyskanie maksymalnego bezpieczeństwa i
integralności żywności, gwarantując w ten sposób zdrowie konsumentów nawet w
przypadku kontaktu z tłuszczami. Oprócz tego, zawartość metali ciężkich w folii
jest sto razy mniejsza, niż limit (100 mg/kg) określony przez normy
międzynarodowe. Folia nie tylko nie zawiera niebezpiecznych substancji, lecz
również można ją poddać 100% recyklingowi. Małą grubość folii również
przyczynia się do zmniejszenia zużycia surowców u źródła, dzięki czemu pod
koniec życia wyrzucane są mniejsze ilości materiału. Pakowanie żywności
może odbywać się zarówno w sposób automatyczny, jak i manualny: w obu tych
przypadkach folia jest w łatwy sposób nakładana, zapewniając znakomite
właściwości mechaniczne, przy równie dobrych właściwościach rozciągających.
Automatyczna wersja charakteryzuje się elastycznością użytkowania w przypadku
każdego typu maszyny owijającej. Dobre właściwości przylegania podczas owijania
powodują, że żywność zostaje perfekcyjnie zamknięta i bezpiecznie zapakowana.
Wartościowość produktu technicznego ma ogromne znaczenie nawet z estetycznego
punktu widzenia: dzięki zastosowaniu specjalnych dodatków, absolutnie
nietoksycznych, żywność charakteryzuje się efektywnym zachowaniem antykondensacyjnym i znakomitymi właściwościami optycznymi,
dzięki którym wydaje się być przezroczysta i lśniąca.
www.manulistretch.com
Korki i
nakrętki bez zawartości oleju
Nowa seria
elastomerów termoplastycznych OF została zaprojektowana przez firmę Elastocon TPE Technologies do produkcji korków
syntetycznych do wina i wkładek do nakrętek dla napojów butelkowanych. Niski
współczynnik tarcia umożliwia wyjmowanie korka z butelki w łatwiejszy sposób,
niż w przypadku korka naturalnego. Nowe TPE posiadają bardzo dużą wytrzymałość,
charakteryzują się znakomitą sprężystością powrotną, są bezzapachowe, a gotowe
produkty można zadrukować i zabarwić. Nie tylko nie zawierają one ftalanów i
lateksu, ale również olejów / plastyfikatorów. Nowe preparaty
elastomerowe są dostępne w zakresie twardości od 60 do 80 Shore
A, w małych lub dużych ilościach. Elastomery mają naturalnie nieprzezroczysty
wygląd, lecz te TPE mogą zostać zabarwione na dowolny kolor lub też mogą zostać
dostarczone jako przezroczyste w celu ich zabarwienia
bezpośrednio przed formowaniem wtryskowym lub wytłaczaniem. Zastosowanie
kolorowych, syntetycznych korków daje sprzedawcom unikalną możliwość uzyskania
przewagi nad konkurencją.
www.elastocontpe.com
Dla
wygody
Opracowanie ultraprzezroczystego polipropylenu przez firmę RPC Bebo Holandoa pokazało, jak wiele
pozytywnych cech może przynieść producentom wyrobów pod kątem estetyki opakowania,
wygody i zrównoważonego rozwoju. Nowy materiał został opracowany w celu
zapewnienia większej przezroczystości i naturalnego połysku opakowaniom
chłodzonej żywności oraz gotowych posiłków do podgrzania w kuchence
mikrofalowej. Intencją jest połączenie istniejących właściwości polipropylenu z
nowym poziomem prezentacji, tak aby marki mogły zostać
wyróżnione na zatłoczonych półkach sklepowych. Prototypowe opakowania
kształtowane termicznie z zastosowaniem przezroczystej folii PP spotkały się z
ogromnym zainteresowaniem. Ta ostatnia innowacja pozwoliła na pomnożenie zalet polipropylenu jako dogodnego opakowania polimerowego.
Polipropylen jest wytrzymały, wodoszczelny, nadaje się do zastosowań w
kuchenkach mikrofalowych i jest niezwykle elastyczny pod względem projektu.
Oprócz tego badania sugerują, że spośród wielu dostępnych polimerów, PP posiada
korzystny profil środowiskowy. Ponadto, że możliwy jest jego 100% recykling, to
względnie niewielka gęstość materiału wymagana do stworzenia wytrzymałego opakowania
oznacza, że zużywana jest mniejsza ilość energii, oraz że waga opakowania jest
niższa – jest to istotna zaleta, jeżeli bierzemy pod uwagę obciążenie
dwutlenkiem węgla podczas produkcji i w łańcuchu dostaw. Jednym z klientów,
którego skusiły te zalety, jest firma Chicquita,
która wybrała puchary z PP dla serii swoich mieszanek ze świeżych owoców. Firma
stosuje ten sam puchar w kolejnym wspólnym projekcie z McDonald’s
w Holandii, dostarczając zdrowe desery w dziecięcych zestawach Happy Meal lub do zdrowych zakąsek dla innych konsumentów.
www.rpc-bebo.nl
Sztywna
szyjka do gorącego napełniania
Firma Amcor Rigid Plastics wypuściła
butelkę o pojemności
Podczas
ochładzania się cieczy unikalna membrana w podstawie odkształca się. Posiada
ona właściwości geometryczne umożliwiające odkształcanie w górę w miarę
wytwarzania się próżni. Inaczej, niż w przypadku konwencjonalnych rozwiązań
alternatywnych gorącego napełniania PET, butelki PowerFlex
są łatwiejsze w etykietowaniu, ponieważ nie posiadają one paneli próżniowych
ścianek bocznych. Pakowacze nie muszą się więc obawiać
nieprawidłowego etykietowania ani efektu marszczenia, który występuje w
przypadku etykietowania na panelach. Pojemnik z szyjką pierścieniową jest
dostępny w dwóch wersjach: jedna posiada trzy poziome żebra do zastosowań
związanych z gorącym napełnianiem, natomiast druga ma gładkie ścianki
przystosowane do produktów o temperaturze otoczenia. Przy wadze
www.amcor.com
Krystaliczne
pojemniki
Kontynuując
długotrwałe stosunki z firmą Seafish UK, Faerch Plast dostarcza firmie prostokątne, czarne tace CPET
przeznaczone do linii gotowych, zamrożonych posiłków – trzech pieczonych ryb –
dla sieci Lidl. Lekkie, a jednocześnie wytrzymałe
tace z CPET są idealne dla pakowania nowej linii produktów ze względu na dużą
stabilność temperaturową (od -40 do
Inny projekt
został opracowany wspólnie z firmą Huuskes.
Holenderska firma poprosiła specjalnie o tacki CPET, ponieważ materiał ten
charakteryzuje się wysokiej jakości wyglądem, posiada
bardzo stabilny kształt i nadaje się do podgrzewania. Jest to dobry wybór,
ponieważ materiał ten może być zarówno podgrzewany w kuchence mikrofalowej, jak
i w piecu konwencjonalnym. Często nowoczesne rozwiązania opakowań są dostępne w
szerokiej gamie kolorystycznej. W tym przypadku firma Huuskes
wybrała kolor biały, ponieważ przypomina on konsumentom kolor ceramiki, którą
posiadają w domu. Tacki są okrągłe, dzięki czemu osobom starszym i
niepełnosprawnym łatwiej jest je przenosić.
www.faerchplast.com
realizacja: tworzywa.pl powered by: edito CMS